Zwykło się wychodzić z założenia, że jeśli korzystna kwa to bez jakichkolwiek zahamowań arabica, ale ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Dlaczego tak niezwykle skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?
o kawie
Czym jest arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany też kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma absolutnie przeróżne potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego produkty, inaczej kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna i krzewy są nadzwyczaj podobne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa Bezkofeinowa Arabica 100% Kolumbia Supremo
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie i cienkie.
Arabica w uprawie i wzroście najprzyzwoiciej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest z reguły poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina prosperuje prawie przez cały rok i adoruje ciepło, wskutek tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest nadzwyczaj odporny na warunki pogodowe, uwielbia ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą absolutnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bo zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Mimo to co istotne dla jej handlowej wartości, bardzo łatwo ją łączyć z aromatami, wobec tego nieraz wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź też korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać szczegółowo skład towaru, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest jedynie dodatkiem.