Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jakkolwiek też przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu bogatych w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz piękne zabytki – to także sztuka kulinarna oraz regionalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, gdy gra toczy się o dania i regionalne produkty.
restauracja w Krakowie
Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez olśniewających produktów. Kraków słynie przede wszystkim z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary nieraz tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezmiar wyśmienitych regionalnych składników – turyści z reguły wyszukują gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych zaprezentują tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Fanatycy zup powinni skosztować żurek po krakowsku czy też barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to przysmak, który wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go też reprezentatywne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej wziętym, choć również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po swoistych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/la-grande-mamma/
Jak widać, Kraków stoi nie tylko Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, którzy wyszukują nowych, lokalnych regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą jakich są w stanie o wiele odpowiedniej zaznajomić Kraków i jego okolice.